Osiem kroków do czystej wody

2 grudnia 2016, 11:31

ONZ twierdzi, że ponad 780 milionów ludzi nie ma dostępu do bezpiecznej wody pitnej. Jednak szacunki te bazują na bardzo elastycznej definicji tego, co jest bezpieczne i obejmują też dostęp do wody butelkowanej



Interaktywna mapa globalnego zanieczyszczenia powietrza

1 grudnia 2016, 12:59

Zdaniem WHO aż 92% ludzi oddycha powietrzem, które jest niebezpieczne dla ich zdrowia. Każdego roku zanieczyszczenia powietrza zabijają około 7 milionów osób. Zespół AirVisual stworzył interaktywną mapę Ziemi obrazującą w czasie rzeczywistym przepływ zanieczyszczeń


Gram-ujemne bakterie wiążą się z patologią alzheimera

1 grudnia 2016, 07:15

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stwierdzili, że w porównaniu do grupy kontrolnej, w mózgach pacjentów z późną postacią choroby Alzheimera (ChA) występuje o wiele więcej lipopolisacharydu (LPS) oraz białka K99 pilusów pałeczek okrężnicy (Escherichia coli). Kalifornijczycy zauważyli także, że LPS gromadzi się z beta-amyloidem w blaszkach starczych.


Enzymatyczna przyczyna depresji

30 listopada 2016, 12:08

Naukowcy z Karolinska Institutet opisali rolę enzymu CYP2C19 w depresji, a konkretnie w zmianach funkcjonalnych i morfologicznych zachodzących w mózgu.


Jad dziobaka pomoże w leczeniu cukrzycy?

30 listopada 2016, 06:01

Będące stekowcami dziobak i kolczatka wytwarzają zmodyfikowany glukagonopodobny peptyd 1 (ang. glucagon-like peptide-1, GLP-1), który nie rozkłada się tak szybko jak u ludzi.


Wyginięcie zapylaczy grozi poważnymi konsekwencjami

29 listopada 2016, 13:49

Poziom życia całej ludzkości może gwałtownie się obniżyć, jeśli nie powstrzymamy wymierania owadów zapylających. Naukowcy z University of Reading stwierdzili bowiem, że od owadów tych zależy 1,4 miliarda miejsc pracy i 3/4 produkcji roślin uprawnych. Światowe źródła żywności oraz miejsca pracy mogą zniknąć, jeśli nie podejmiemy natychmiastowych globalnych działań na rzecz powstrzymania spadku liczby owadów zapylających - napisali naukowcy.


U szczurów mała ilość alkoholu nie zwiększa spożycia pokarmów

25 listopada 2016, 12:38

Badanie na szczurach pokazało, że niewielkie ilości alkoholu nie zwiększają ogólnej liczby spożytych kalorii. Oznacza to, że gryzonie korygują ilość zjedzonych pokarmów o liczbę kalorii wypitych z alkoholem.


Słodzik

Aspartam blokuje enzym zapobiegający zespołowi metabolicznemu

23 listopada 2016, 11:51

Blokując aktywność enzymu jelitowego, słodzik aspartam może utrudniać, a nie ułatwiać odchudzanie.


Popularny probiotyk zmniejsza stres i lęk

23 listopada 2016, 10:53

Popularny probiotyk z jogurtów i suplementów zmniejsza poziom stresu i łagodzi lęk.


Czytanie

Coraz mniej osób cierpi na demencję

22 listopada 2016, 11:11

Jeszcze do niedawna sądzono, że wchodzenie w wiek starczy amerykańskiego pokolenia baby boomu (1946-1964) spowoduje, że do roku 2050 odsetek osób cierpiących na chorobę Alzheimera ulegnie potrojeniu. Tymczasem, jak dowiadujemy się z najnowszego raportu, odsetek ten spada


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy